HTML

Friss topikok

  • Consult: Kedves VállalkozásDoktor! Örömömre szolgált, hogy megtiszteltél soraim olvasásával. Valóban a szer... (2012.02.15. 15:52) Válság! De hol?
  • VállalkozásDoktor™: Azt, hogy egyetértek, lassan már kihagyom... Egy apróságot hadd tegyek ehhez hozzá: Az utolsó előt... (2012.01.12. 18:51) 4.21

Linkblog

ZAREX

Cégünk két évtizede foglalkozik vállalati növekedési és franchise tanácsadással. Ezalatt az idő alatt, több mint félezer partnerrel dolgozott, melyek között voltak óriás vállalatokat és kis méretű cégek is. Ezen ügyfelek, voltak válságos és szárnyaló helyzetben is. 20 év tapasztalata az, hogy bárhonnan is építkeztek, mindig a megalapozott és tudatosan végrehajtott stratégia vitte őket tovább a következő lépcsőfokra. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva írjuk ezt a blogot.

2012.02.20. 21:43 Consult

Válságban is lehet...

Címkék: válság növekedés válságkezelés gazdasági válság portfolio blogger

Előző írásomban egy felméréssel kapcsolatos gondolataimat fogalmaztam meg, mely szerint a kis- és közepvállalatok mintegy 4,21%-a volt képes fejlődni az elmúlt időszakban. A statisztikához kapcsolódó cikk részletesen írt a problémáról, a bajokról, de meg sem említette ezt a kis csoportot. Pedig milyen érdekes lett volna arról olvasni, vajon miért voltak sikeresek az ide tartozó vállalkozások. Miért voltak képesek növekedni? A véletlen úgy hozta, hogy egy építési kisvállalkozó példáján keresztül jól be tudom mutatni, miben gondolkodnak másképp a sikeres cégek.
Nem kell hangsúlyozni, hogy ez az az ágazat amelyet a legjobban sújtott napjaink gazdasági környezete.

caterpillar.png

A kisvállalkozás a múlt év második felében jutott két olyan munkához, amely jelentősen növelte bevételt. Mindkét esetben a megbízó pályázatot írt ki, sőt az egyik munkánál két fordulós volt a pályázat és a résztvevők két legjobbikát újból megversenyeztette. Ez a megoldás általában nem azt célozza, hogy a megbízott minél nagyobb nyereséget szerezhessen. Mégis megérte a nyertesnek, mégpedig úgy, hogy tisztes nyereséget is hozott a munka. Vajon mi okozhatta ezt a helyzetet?

A pályázat második fordulójára már csak ketten maradtak. Ilyenkor "bevált" módon következett volna, hogy valamelyik vállalkozó vállal egy lehetetlenül alacsony árat úgy, hogy csökkenti a minőséget. De vállalkozónk nem így tett. Azon gondolkodott, hogy miként tud valamilyen tartalékot feltárni.
A megbízás ugyanis egy ipari létesítmény felépítésére szólt, amelyet kiépített úttal kellett körbevenni. Ugyanakkor a rendelkezésre álló telken lévő régi, elhasználódott épületeket le kellett bontani és a törmeléket elszállítani. 
Ebben az időszakban – már javában tetőztek a problémák ebben a szakmában – vállalkozónk nem szokványos lépésre adta a fejét. Vett egy olyan gépet, amellyel a bontási törmeléket össze lehet törni és így felhasználni a továbbiakban. Ezt a gépet egy konkurensétől vásárolta meg, aki a munkagép értékesítéséből befolyt bevételből próbálta átvészelni a válságos időket. Így lehetővé vált a lebontott épület törmelékének beépítése az út kialakításánál. A törmelék szállítási és elhelyezési költsége jelentős tétel volt, így tudott a pályázat második körében annyi költséget megtakarítani, amennyi elég volt arra, hogy versenytársát maga mögé utasítsa.

Az ilyen ötletek megvalósítása eredményezhet a válságos időkben is jó lehetőséget a megmaradásra, a fejlődésre. Nyilván ennek a cégnek sem könnyű az élete, de amikor a használt gép megvásárlása előtt számításokat végzett, döntött és jól döntött. A munkagép  vásárlásának költsége csak ezen a munkán megtérült és még számottevő nyeresége is keletkezett.

Hát így is lehet válságos években...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zarex.blog.hu/api/trackback/id/tr104101928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása