HTML

Friss topikok

  • Consult: Kedves VállalkozásDoktor! Örömömre szolgált, hogy megtiszteltél soraim olvasásával. Valóban a szer... (2012.02.15. 15:52) Válság! De hol?
  • VállalkozásDoktor™: Azt, hogy egyetértek, lassan már kihagyom... Egy apróságot hadd tegyek ehhez hozzá: Az utolsó előt... (2012.01.12. 18:51) 4.21

Linkblog

ZAREX

Cégünk két évtizede foglalkozik vállalati növekedési és franchise tanácsadással. Ezalatt az idő alatt, több mint félezer partnerrel dolgozott, melyek között voltak óriás vállalatokat és kis méretű cégek is. Ezen ügyfelek, voltak válságos és szárnyaló helyzetben is. 20 év tapasztalata az, hogy bárhonnan is építkeztek, mindig a megalapozott és tudatosan végrehajtott stratégia vitte őket tovább a következő lépcsőfokra. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva írjuk ezt a blogot.

2011.03.17. 22:29 consult

A problémás, a stabil és a szárnyaló

Címkék: portfolio blogger

Előző írásomban arról számoltam be, hogy egy kisebb vállalkozás részére tartott előadáson egy olyan módszert mutattak be, amely révén összeállítható egy stratégia. Majd arról írtam, hogy milyen fontos lenne a kisebb vállalkozások részére is egyfajta stratégiai gondolkodás kialakítása.

Próbáltam a különböző méretű vállalkozások esetében rámutatni, hogy miért szükséges előre átgondolni tevékenységének alakulását/alakítását. Most egy másik oldalról közelítem meg a stratégiák kialakitásának szükségességét.

Akár a nemzetközi, akár a hazai gyakorlatot nézzük, világosan látható, hogy a vállalatok sorsa általában azon dől el, hogy mennyire hatékonyan működnek. Fejlődni, növekedni csak azok a vállalatok képesek, amelyek a rendelkezésükre álló saját, vagy külső erőforrásaikat a leghatékonyabban használják fel.

 Ebből a szempontból –általánosítva- három szituáció adódhat.

 

 

Első csoportba tartoznak azok a vállalkozások, melyek különböző problémákkal küzdenek. Leggyakoribbak a likviditási gondok, amelyek sok esetben csődközeli állapotot eredményeznek. Ezen vállalkozások ha képesek kidolgozni egy jó stratégiát, ki tudnak kerülni nehéz helyzetükből. Sőt, egyes esetekben még külső finanszirozást is igénybe tudnak venni. Az ilyen helyzetek megoldása másképpen nem lehet sikeres.

 

Második csoportba tartoznak azok a vállalkozások, melyek jelenlegi helyzetükben stabilan gazdálkodnak. Tulajdonképpen különös problémájuk nincs. Amennyiben tovább akarnak fejlődni, növekedni, felmerül a hatékonyság kérdése. Főleg, ha külső finanszírozást szeretnének igénybe venni, meg kell vizsgálniuk a hatékonyság növelésének lehetőségét. Nyilvánvaló, hogy sok esetben éppen ezért akarnak beruházásokat eszközölni. A növekedés azonban nemcsak technikai, technológiai kérdés, célszerü kidolgozni azt a stratégiát, amely révén elérhetik célkitüzésüket. (Pl. a hatékonyság növelő beruházás megvalósítását.) Azért is fontos a stratégia kidolgozása, hogy a külső finanszírozás megvalósítása sikeres lehessen. A pénz tulajdonos meggyőzésének legjobb eszköz egy jól kidolgozott stratégia.

 

Harmadik csoportba tartoznak azok a vállalkozások, amelyek dinamikusan növekednek. Ez is a céljuk, azt akarják elérni, hogy mikrovállalkozásból kisvállalkozássá növekedjenek. Sőt, további célokat tüznek maguk elé, piacukon vezető szerep kivívására törekednek. Ezen cégek teljesitményük további növelésével újabb területek meghódítását tervezik. Azt szeretnék, hogy versenyelőnyük fenntartható legyen. Újabb és újabb finanszirozások megszervezése révén további előnyöket szerezzenek. Az ilyen cégek már tudják, hogy jó stratégiák révén a fenti célok elérhetőek.

 

Mind a három csoport vállalkozásai részére szükséges stratégiák kidolgozása. Minden esetben nagy segítség lehet egy jól kidolgozott módszer alkalmazása. Az ilyen módszerek a napi probléma leküzdése mellett lehetővé teszik, hogy a vállalkozások tulajdonosai, vezetői többet tudjanak foglalkozni jövőjük megalapozásával.

A lényeg azonban a stratégiai gondolkozás, mert sikeres csak az lehet napjaink felgyorsult világában, aki néhány lépésre előre lát és tervez.

 

Consultant

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zarex.blog.hu/api/trackback/id/tr412748870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása