HTML

Friss topikok

  • Consult: Kedves VállalkozásDoktor! Örömömre szolgált, hogy megtiszteltél soraim olvasásával. Valóban a szer... (2012.02.15. 15:52) Válság! De hol?
  • VállalkozásDoktor™: Azt, hogy egyetértek, lassan már kihagyom... Egy apróságot hadd tegyek ehhez hozzá: Az utolsó előt... (2012.01.12. 18:51) 4.21

Linkblog

ZAREX

Cégünk két évtizede foglalkozik vállalati növekedési és franchise tanácsadással. Ezalatt az idő alatt, több mint félezer partnerrel dolgozott, melyek között voltak óriás vállalatokat és kis méretű cégek is. Ezen ügyfelek, voltak válságos és szárnyaló helyzetben is. 20 év tapasztalata az, hogy bárhonnan is építkeztek, mindig a megalapozott és tudatosan végrehajtott stratégia vitte őket tovább a következő lépcsőfokra. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva írjuk ezt a blogot.

2011.08.16. 17:57 consult

A franchise védelmében

Miért nem terjedt el szélesebb körben hazánkban, ez a fajta vállalkozási forma?

Erre a kérdésre kerestem a választ...                                                         

Pedig, ha jobban belegondolunk a hazai gazdasági környezet szinte tálcán kínálja a lehetőséget. A nagyszámú –méretében azonban rendkívül kicsi– vállalkozás fejlődésének, profitábilis működésének, szinte legkézenfekvőbb módja lehetne.                                      

Az előző írásaimban több okot is említettem, de az egyik legalapvetőbb ok a stratégiai gondolkodás hiányában keresendő. Amennyiben csak ötlet szintjén próbál valaki egy franchise rendszert létrehozni, nagy valószínűséggel nem lesz sikeres.

Szükséges a megfelelő stratégia kidolgozása, amely egy sikeres, nyereséges franchise  alapjául szolgál.

Egy másik tényező, hogy a franchise vállalkozások a hazai gyakorlatban nehezen finanszírozhatóak annak ellenére, hogy fejlődésük, növekedésük kitűnő eszköze a rendszerré szerveződés.

Mi lehet akkor a nehézkes finanszírozásnak az oka, hiszen egy sikeres franchise rendszer messzemenőleg biztosítja a növekedési potenciált, azt a dinamikus fejlődést, amely nagyon kedves a finanszírozók számára?

Elsősorban az okoz problémát, főleg hitelezés esetén, hogy a pénzintézetek nagyon szeretik, ha a finanszírozandó vállalkozás mérlegében sok az állóeszköz. Főleg a nagyobb ingatlanérték kedves számukra. Ilyen esetekben még kevésbé vonzó üzleti terv sem jelent akadályt.

Sajnos pont az ilyen állóeszközök hiányoznak a franchise rendszergazdák mérlegéből.

A rendszergazda vállalkozások értékét az üzleti rendszer és a franchise know-how adja. Ez a mérlegben az immateriális javak között szerepel, vagyonértékű jogok, vagy szellemi termékek között. Sajnos ez a rendszergazdák számára kedvezőtlen, főleg a hazai finanszírozási gyakorlatban. A pénzintézetek nem fektetnek kellő hangsúlyt az ilyen eszmei vagyon értékre. Ennek következményeként válik nehézzé a finanszírozásuk.

Ezt a problémát azért mutatom be, mert van rá megoldás. A legtöbb esetben ugyanis ezért a rendszergazdák felelősek. Meg kell érteniük, hogy az általánosságban használt üzleti tervek ebben az esetben nem vezetnek eredményre. Ezekben a tervekben, hitelkérelmekben a rendszergazdák eszmei vagyonrésze nem jelentkezik olyan súllyal, hogy a pénzintézetek reális értéket tulajdonítsanak neki.

Ezért a hagyományos üzleti tervek,  hitelkérelmek helyett az előző anyagban részletezett stratégiára van szükség. Egy ilyen stratégia ugyanis a szokásos üzleti terv pénzügyi információin túl azt is megmutatja, hogy egy rendszergazda hogyan fogja a rendszert kialakítani, és hogy lesz a folyamat nyereséges. Pontosan ismertetni kell, hogy a szellemi termék, know-how révén hogyan válik a rendszergazda sikeres és nyereséges vállalkozássá.

Előző anyagomban azért hangsúlyoztam a franchise rendszer stratégiájának rendkívüli fontosságát. Szükséges tehát a kidolgozása, e nélkül nem biztosítható a finanszírozás, amely nehezíti a sikert. Ezért dicsérem a több mint két évtizedes tapasztalattal bíró módszerünket, amely segítségével kidolgozható a franchise stratégia, és amely révén sikeresen megvalósítható a franchise rendszer létrehozása.

 

Consultant

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zarex.blog.hu/api/trackback/id/tr173158400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása