HTML

Friss topikok

  • Consult: Kedves VállalkozásDoktor! Örömömre szolgált, hogy megtiszteltél soraim olvasásával. Valóban a szer... (2012.02.15. 15:52) Válság! De hol?
  • VállalkozásDoktor™: Azt, hogy egyetértek, lassan már kihagyom... Egy apróságot hadd tegyek ehhez hozzá: Az utolsó előt... (2012.01.12. 18:51) 4.21

Linkblog

ZAREX

Cégünk két évtizede foglalkozik vállalati növekedési és franchise tanácsadással. Ezalatt az idő alatt, több mint félezer partnerrel dolgozott, melyek között voltak óriás vállalatokat és kis méretű cégek is. Ezen ügyfelek, voltak válságos és szárnyaló helyzetben is. 20 év tapasztalata az, hogy bárhonnan is építkeztek, mindig a megalapozott és tudatosan végrehajtott stratégia vitte őket tovább a következő lépcsőfokra. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva írjuk ezt a blogot.

2011.09.23. 11:33 consult

Ha a vállalkozás el akarja érni céljait, sikere az előkészítésen múlik.

Címkék: franchise növekedés portfolio blogger

Hogyan működik ez a franchise esetében?

Egyre többször lehet hallani a franchise-ról, mint vállalkozási formáról. A közelmúltban a hvg.hu foglalkozott a témával és annak hazai helyzetével. Különböző levelek, tájékoztatók, riportok jól mutatták be a különböző rendszereket. Az egyik riportban leírtakra szeretnék visszatérni, kicsit részletesebben foglalkozva az egyes kérdésekkel.

Az egyik kérdés így hangzott: "Mindezek alapján a vállalkozóknak rohammal kellene mielőbb belépni egy franchise rendszer hálózatba. Miért nem teszik?" A riportalany jó választ adott, ismertette a fejlődés adatait, a múltat. Egy kérdésre adott válasz, már csak a terjedelmi korlátok miatt sem térhetett ki minden részletre. 

 

Az elmúlt két évtizedben kétségtelenül jelentős fejlődés ment végbe a franchise terén is. Számos rendszer jelent meg, és alakított ki hálózatot. A hazai vállalkozások méretét és nagy számát tekintve, azonban rendkívül jogos a kérdés. A válasz nem könnyű, mert az egyik oldalon a hazai helyzet sajátosságai által determinált kisvállalkozások sok esetben nem ismerik a növekedés ezirányú lehetőségeit. 

Ugyanez igaz azokra a vállalkozásokra is, amelyek már valamilyen szinten fejlődtek, növekedtek. Sok esetben ezek a vállalatok a saját fejlődési pályájuk fogjai, mert csak a saját hálózat növekedését erőltetik. Ennek pedig, egy idő után a jövedelem termelésük, finanszírozásuk korlátai, szabnak gátat. Fejlődésük lelassul, nem tudják a piac lehetőségeiket kihasználni. Mindezen túlmenően azon vállalkozások nagyobb része, amely eljut a franchise rendszer kialakításának gondolatáig, súlyos tévedéseket, hibákat követ el. Következményként nem magát hibáztatja, hanem a franchise gondolatában csalódik. Az eddigiek során már két bejegyzésemben foglalkoztam ezzel a kérdéssel.

      1. Hogyan lesz egy franchise sikeres?

      2. A franchise védelmében.

Ezekben az írásokban elsősorban a franchise olyan elemeiről írtam, mint például: 

  • a stratégai gondolkodás hiánya a hazai vállalkozások körében, (tisztelet a kivételnek) amely a franchise rendszerek elterjedésének is egyik lényeges problémája.
     
  • a finanszírozás problémáival, amely a hazai vállalkozásokat jobban sújtja, mint nemzetközi versenytársaikat. 

Azt azonban kevesen tudják, vagy nem akarják tudomásul venni, hogy egy franchise rendszer kialakítása során milyen fontos az előkészítés, a tervezés. Az előkészítő munkák két nagy csoportra oszthatóak:

 

  1. Az első témakör a franchise rendszer stratégiájának kidolgozása, ezt több szakaszra is szokták osztani: 

     - helyzetelemzés
     - franchise rendszer stratégiája
     - akcióterv


    Azokban az esetekben ahol már valamilyen szinten előrehaladott elképzelések vannak kidolgozva, lehetséges a helyzetelemzés elkészítése, és a koncepció előzetes kidolgozása is. Majd ezt követően kerül meghatározásra a stratégia. Ennek a megoldásnak nagyon praktikus oka van. Kevesebb pénzt kell áldozni ahhoz, hogy pontosan ismert legyen, milyen valószínűséggel valósítható meg a franchise rendszer. Azaz, sikeres lesz-e a majdani megvalósítása. A helyzetelemzésnek is az a célja, hogy alaposan megvizsgáljuk, mi van meg egy sikeres franchise létrehozásához. Valamint mit kell még tenni ahhoz, hogy jól működjön a rendszer. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a megvalósítandó franchise rendszer megalapozottan kerüljön kialakításra.

     
  2. Az előkészületi munkák második nagy csoportját képezik az alábbi  feladatok:

    - Tekintve, hogy a franchise rendszerek két fél együttműködésén alapulnak, nagyon fontos a jogi háttér rendezése. A rendszer kialakításához, és jó működéséhez különböző szerződések, jogi dokumentumok kidolgozása szüséges.

    Minden franchise sikeres működéséhez jó marketing tevékenység szükséges.Ezek kidolgozása nagyon fontos, különböző koncepciók, programok összeállítása nélkül a rendszer nem fog dinamikusan növekedni, jól működni.

    - A rendszer tagjainak (átvevők, franchisee-k) megfelelő felkészítése nagy mértékben hozzájárul a sikeres működéshez. Célszerű kidolgozni az oktatási, képzési programot, melynek során a tagok elsajátíthatják a szükséges ismereteket, amelyekkel prosperálóvá tudják tenni saját vállalkozásukat.

    - A franchise rendszer kialakításának és működésének pénzügyi vonatkozásainak legfontosabb összetevőit a stratégia tartalmazza. Célszerű azonban teljes részletességgel kidolgozni mind a rendszer, mind a tagok finanszírozásával kapcsolatos számításokat. Egyrészt fontos a bevezetés, az indulás idején, de fontos a további működés során is.
     

Egy franchise rendszer megvalósítása tehát nem egyszerű feladat, sokrétű előkészítést igényel. A folyamatot egy két évtizedes tapasztalattal bíró módszerünk alapján mutattam be. A szükséges előkészítés folyamata bonyolultnak tűnik, de azért néhány megjegyzést tennék. 

  •  Az alapos, jó színvonalú előkészítés biztosítéka a sikeres megvalósításnak. Sok kudarcba fulladt kísérlet bizonyítja, hogy nem érdemes megspórolni az egyes feladatok elvégzését. A jó előkészítés révén, rendkívül dinamikus fejlődést lehet elérni a rendszer növekedése során. Így az előkészületek munkái sokszorosan megtérülnek. 
     
  •  Látható, hogy az egyes feladatok elvégzése egymásra épül, tehát az anyagi vonzatok sem egyszerre jelentkeznek. Ügyes építkezés lehetővé teszi, hogy a rendszer hamar önjáróvá válik, így kitermeli a feladatok egy részének költségét. 
     
  •  Az előkészületekkel kapcsolatosan felmerülő költségek, mintegy befektetésként, sokkal hamarabb megtérülnek, mint a saját hálózat kialakításánál. 

 

Az üzleti világban a megvalósítás sikere a jó előkészítésen múlik, itt sincs ez másképp.

 

Consultant

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zarex.blog.hu/api/trackback/id/tr23248071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása